dun haar dikker maken haaruitval vrouwen haarverlies stress stress haarverlies jongeren haaruitval haaruitval kind

HAARUITVAL - KAALHEID - HAARVERLIES

 

HAARUITVAL HONDEN & KATTEN

Haaruitval bij honden en katten

Niet alleen mensen, ook honden en katten kampen soms met haaruitval. Een beperkte haaruitval is normaal, maar toch is er soms sprake van abnormaal haaruitval. Deze haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. De behandeling van haaruitval bij honden en haaruitval bij katten geeft meestal goede resultaten.

 

NIEUWS HAARUITVAL

Haaruitval bij hond of kat

Haaruitval is een normaal gebeuren bij alle dieren met haren en pluimen. Normaal begint de lenterui in april-mei-juni en duurt een 3 ŗ 4 weken. De herfstrui vindt plaats in oktober-november-december, ook gedurende 3 ŗ 4 weken. Bij binnenshuis levende katten ervaart de huid geen echte temperatuursschommelingen. Zulke katten kennen een verlengde rui, zodat de eigenaar een gans jaar door haaruitval opmerkt.

Aan de normale rui kan en mag niets gedaan worden. Ppoolhonden (Siberische husky, Alaskan Malamute, etc...) verliezen pakken haar, een poedel niets, rassen die moeten getrimd worden zeer weinig (Schnauzer, Cairn Terrier, Ierse Wolfshond, etc.), haren van een langharige kat vallen meer op en zijn moeilijker te verwijderen.

Het enige wat u moet doen, is dagelijks grondig uitborstelen en na de borstelbeurt wrijven met een vochtige doek. Losse haren blijven kleven aan de doek en de vacht wordt minder statisch en houdt de haren iets beter bij. Het borstelen zorgt er voor dat de rui sneller achter de rug is, geeft een goede massage aan de huid en bij poes: minder haarballen. Poes likt immers de vacht schoon en krijgt hierbij al die losse haren binnen. Die haren vormen haarballen in de maag die voor braken zorgen of voor obstipatie.

Abnormaal haaruitval kat of hond

Zoín verlengde rui kan verschillende oorzaken hebben, gaande van bepaalde tekorten in de voeding tot ectoparasieten, allergie en algemene ziekten met effect op de huid door conditievermindering van het lichaam.

Haaruitval door tekorten onverzadigde vetzuren

De huid wordt droger met schilfertjes. De haren zijn dof met haaruitval. Voor katten gebruikt men meestal een vloeibare olie-achtige oplossing. Voor honden worden meestal capsules, poeder of tabletten gebruikt tegen deze haaruitval. Welk type onverzadigde vetzuren en welke dosering wordt bepaald door hoe erg het met de huid gesteld is en welke voeding het dier te eten krijgt.

Haaruitval door tekorten vitaminen

Dit komt nog zelden voor! Bij gebruik van een commerciŽle voeding, kan men af en toe afwisselen van merk of een specifiek vitaminenmengsel toedienen in overleg met de dierenarts. De eigenaars die zelf koken moeten extra vitaminen en mineralen toedienen. Vitaminen en mineralenmengsels bestaan als vloeistoffen, poeders of tabletten.

Haaruitval door ectoparasieten (uitwendige parasieten)

De aanwezigheid van parasieten op de huid, brengt jeuk en irritatie met zich mee, zodat hond en kat overmatig gaan krabben of bijten. Hierdoor krijg je extra haaruitval. Luizen kunnen makkelijk vernietigd worden door te sprayen. Vlooien worden te lijf gegaan met een vlooienband, vlooiendruppels, vlooientabletten of injecties. Bij vlooien moet ook in het huis gespoten worden. De scabiŽsmijt is onder controle te krijgen met injecties en lotions. De demodexmijt geeft meer problemen bij behandeling. Beide mijten moeten via microscopisch onderzoek gediagnostiseerd worden.

Haaruitval door allergie

Allergie komt bij onze honden en katten frequent voor meestal door jeuk. Het jeukgevoel zorgt voor krabben of bijten en overmatig haaruitval. Oorzaken haaruitval door allergie: voeding (het eiwit in de voeding); grassen, bomen, huisstof, huidschilfers van mens, hond of kat, enz.. Eens men weet aan wat het dier allergisch is, kan men desensibiliseren door injecties. Met medicatie kan men de allergie onder controle houden, doch niet genezen. De medicatie betreft cortisone-preparaten.

Haaruitval door bacteriŽn en schimmel

Huidinfecties of huidschimmels tasten de huid aan met extra haaruitval. Dit extra haaruitval wordt veroorzaakt door krabben en omdat de haarfollikels aangetast worden door de bacterie of schimmel. BacteriŽle huidinfecties moeten met antibiotica aangepakt worden. Schimmeltherapie bestaat uit lotions of tabletten. Deze tabletten moeten dan wel lange tijd gegeven worden (ongeveer 6 weken) omdat de schimmel anders

Haaruitval door hormonen

Er zijn verschillende hormonen die, indien ze in te hoge of te lage mate aanwezig zijn, huidproblemen en haaruitval veroorzaken. In het begin zal er extra haaruitval. voorkomen.

Haaruitval door tekort aan vrouwelijke hormonen

Een kater produceert een bepaalde hoeveelheid vrouwelijke hormonene. Bij castratie kunnen huidproblemen ontstaan door het wegvallen van die vrouwelijke hormonen. De oplossing is toedienen van vrouwelijke hormonen. Het nadeel is zwaarlijvig worden.

Hormoonproblemen bij intacte reu

Sommige niet-gecastreerde reuen vertonen soms haaruitval t.h.v. de nek en rug. Deze keer echter, zal de castratie de oplossing brengen voor het overmatig haaruitval.

Ziekte van Cushing bij de hond

Bij de Ziekte van Cushing is de bijnierschors te actief. Oovermatig haaruitval: de huid wordt dun en zacht en de vacht wordt schraal. Andere symptomen, zoals veel drinken, veel plassen, veel eten, soms manken op de achterpoten, enz. De behandeling is niet zo makkelijk: eerst moet de bijnierschors inactief gemaakt worden en daarna levenslang substitutiehormonen geven.

Schildklierproblemen bij de hond

Meestal gaat een schildklier die te weinig hormonen produceert! Veel haaruitval op de rug en in de hals/nek. De haren zijn droog en breken makkelijk af. Andere symptomen zijn vetzucht en sloomheid. De hond zoekt warme plaatsen op om te slapen. De behandeling is schildklierhormonen toedienen. Wel geregeld bloedonderzoek om de hoeveelheid schildklierhormonen te controleren!

 terug naar boven

  oatmeal diet - body sugaring - auto huren - elektrische vouwfiets - permanent ontharen - haaruitval
haaruitval bij mannen haaruitval bij vrouwen haaruitval bij kinderen haaruitval peuters haaruitval per dag haaruitval producten haaruitval remedies haaruitval roos haaruitval ijzer vrouwen en haaruitval mannen en haaruitval kinderen en haaruitval haarverlies vrouwen haaruitval zink haarverlies kinderen haaruitval tegengaan haaruitval test