dun haar dikker maken haaruitval vrouwen haarverlies stress finasteride stop haaruitval haaruitval vrouwen

HAARUITVAL - KAALHEID - HAARVERLIES

 

HAARSTRUCTUUR

Haren zijn uitgerekte gekeratiniseerde structuren. Keratine is een speciale proteïne, die bestand is tegen duwen en trekken.

Keratine is opgebouwd uit kleinere eenheden, genaamd aminozuren. Deze aminozuren zijn samengevoegd in een soort van ketting, zoals kralen aan een snoer. De diameter van een enkele haarvezel varieërt tussen 0.05 tot 0.09 millimeter.

De epidermis is de buitenste laag van de huid. Elke haar komt uit een soort deukje uit de epidermis. De haar heeft twee gedeeltes: de haarfollikel en de haarschacht.

 terug naar boven

NIEUWS HAARUITVAL

 haarfollikel

De haarfollikel

De haarfollikel is de kern waaruit de haar groeit. Het is een minuscuul kleine kern, die eruit ziet als een soort schaaltje, die in de vetlaag ligt.

Een haarfollikel produceert ongeveer 20 nieuwe haren gedurende een mensenleven. Elke afzonderlijke haarvezel groeit een aantal jaren en kan wel tot een meter in lengte worden. Aan het einde van elke groeicyclus, valt elke haar uit en wordt binnen een bepaalde termijn vervangen door een nieuw haar.

Het terminale gedeelte van de haarfollikel dat verankerd is in de huid, wordt de haarbol (bulb) genoemd. De haarbol is de structuur die gevormd is door actief groeiende cellen. Deze cellen produceren de lange, fijne en cilindervormige haarvezels. Hier in de haarbol, zijn speciale cellen aanwezig die het pigment produceren dat verantwoordelijk is voor de zichtbare haarkleur. Dit pigment wordt melanine genoemd en de cellen die de melanine produceren heten de melanocyten. We weten dat de receptoren voor de mannelijke hormonen (androgenen), zich bevinden in de cellen van deze structuur.

In de basis van elke haarbol bevindt zich de dermal papilla, die "bosje" bloedvaten bevat. Dit is essentieel voor de voeding van de groeiende haren. In de huid bedekken interne en externe wortelhoesjes (hulsjes) de haarfollikels. De externe wortel (root) huls van een haarfollikel loopt gelijk tot in de epidermis. Er zijn enkele klieren in de directe omgeving van de haarfollikel. Het belangrijkste van deze klieren is de vetachtige klier die de natuurlijk olie, het sebum produceert die zorgt voor de bescherming en glans van het haar.

De haarschacht

Het gedeelte van het haar dat zichtbaar is boven de huid wordt de haarschacht genoemd. De haarschacht is opgebouwd uit dode cellen die zijn omgezet in keratine en ander bindend materiaal, samen met hele kleine hoeveelheden water. Deze structuur verklaart waarom we geen pijn ervaren als ons haar geknipt wordt.

De haarschacht is opgebouwd uit drie lagen. De binnenste laag van de haarschacht heet de medulla. Dit wordt alleen gezien bij erg lang en erg dik haar. De middelste laag wordt de cortex genoemd en is opgebouwd uit keratine-vezels. De kracht/sterkte, de kleur en de samenstelling van een haarvezel worden bepaald door de cortex laag van de haarschacht. De buitenste laag van de haarschacht is de cuticle. Deze dunne en kleurloze laag opgebouwd uit 6 tot 10 elkaar overlappende aparte laagjes van lange cel overblijfsels, dienen als bescherming van de cortex.

 terug naar boven

  oatmeal diet - body sugaring - auto huren - elektrische vouwfiets - permanent ontharen - haaruitval
haaruitval bij mannen haaruitval bij vrouwen haaruitval bij kinderen haaruitval peuters haaruitval per dag haaruitval producten haaruitval remedies haaruitval roos haaruitval ijzer vrouwen en haaruitval mannen en haaruitval kinderen en haaruitval haarverlies vrouwen haaruitval zink haarverlies kinderen haaruitval tegengaan haaruitval test