Alopecia androgenetica Alopecia areata Trichotillomanie finasteride Tractie alopecie Telogeen effluvium

HAARUITVAL - KAALHEID - HAARVERLIES

 

SOORTEN HAARUITVAL

Soorten Haaruitval

Normaal haarverlies

Als alle haren zijn uitgevallen aan het einde van hun groeicyclus, is een zekere graad van haaruitval normaal te noemen bij ieder individu. Verlies van gemiddeld 50 tot 150 haren per dag is normaal.

Fysiologische alopecia

Plotseling haarverlies bij een baby in de eerste dagen van zijn/haar leven, Diffuus haarverlies van een zwangere vrouw net na de bevalling? Deze vormen van haaruitval zijn van voorbijgaande aard.

 terug naar boven

NIEUWS HAARUITVAL

Hieronder enkele van de meest voorkomende vormen van haaruitval.

Hormonale haaruitval - Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica, of kaalheid volgens mannelijk patroon, is een zeer veel voorkomende vorm van permanente haaruitval.

De haaruitval begint na de puberteit. Kenmerkend is het (heel geleidelijk) haarverlies boven op de kruin en bij de slapen dat zich langzaam uitbreidt. De haren aan weerszijden van het hoofd en op het achterhoofd vallen niet uit.

Dit komt door een erfelijke gevoeligheid van de haren voor dihydrotestosteron (DHT), een van de mannelijke hormonen.

Bij vrouwen komt alopecia androgenetica in de menopauze veel voor. Ook bij hen is de mate van haaruitval erfelijk bepaald. Wanneer bij jonge vrouwen alopecia androgenetica ontstaat zal de arts in veel gevallen aanleiding zien om nader endocrinologisch (hormonaal) te laten verrichten.

Kale plekken - Alopecia areata

Bij Alopecia areata is er sprake van pleksgewijze haaruitval.

Bij 5-10% van de patienten valt al het hoofdhaar uit. Dit wordt een alopecia areata totalis genoemd. Bij 1-2% is er zelfs sprake van een uitval van alle lichaamsbeharing: dit heet alopecia areata universalis.

Alopecia areata is een auto-immuunaandoening. Hierbij herkent het lichaam de haren ten onrechte als niet bij het lichaam horend en stoot ze af.

Alopecia areata kent een grillig beloop dat bij elke patient weer anders is. Bij de meeste mensen komt de haargroei binnen 2 jaar vanzelf terug.

Telogeen effluvium

Wanneer ongebruikelijk veel haren tegelijk uitvallen. Soms is deze vorm van haaruitval zo hevig dat de schedelhuid goed zichtbaar wordt door de overgebleven haren heen.
Deze haaruitval is meestal terug te voeren op een stressvolle gebeurtenis die 2 tot 4 maanden voor het begin van de haaruitval plaatsvond. Dit kan bijvoorbeeld zwangerschap zijn, maar ook een koortsende ziekte of momenten van ernstige psychische stress. Meestal herstelt de haargroei zich weer binnen een jaar. Dit herstel is helaas niet altijd volledig. Tot dusver is er geen behandeling bekend die het herstel kan bespoedigen.

Haaruitval door geneesmiddelen

Het gebruik van geneesmiddelen kan ook leiden tot haaruitval. De haaruitval treedt diffuus over het behaarde hoofd op. Bekend is natuurlijk de extreme haaruitval die kan optreden na het gebruik van bepaalde vormen van chemotherapie. Maar ook andere geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken. Van veel medicijnen is wel eens gerapporteerd dat zij bij individuele patiënten mogelijk haaruitval hebben veroorzaakt.

Trichotillomanie

Deze vorm van haaruitval is het gevolg van herhaaldelijk trekken aan de haren door de patiënt zelf. Vaak gebeurt dit onbewust. Niet zelden betreft het het draaien van de haren rond de vingers. Een vrij scherp begrensde kale of spaarzaam behaarde plek is het gevolg. Soms wordt trichotillomanie gezien in het kader van een psychiatrische stoornis. Het stoppen van het manipuleren van de haren leidt meestal tot een volledig herstel van de haargroei

Tractie-alopecie

Bij tractie-alopecie ('haaruitval door trekken') ontstaat bij bepaalde kapsels waarbij een continue tractie aan de haren plaatsvindt. Strak gevlochten vlechten (bv. bij rastakapsels), bepaalde strak opgebonden paardestaarten en frequent toepassen van een krullenset kunnen leiden tot tractie-alopecie. Wanneer de tractie herhaaldelijk en zeer langdurig bestaat kan het haaruitval permanent blijken.

Haaruitval door littekenvorming

Aangeboren littekens of littekens veroorzaakt door verbranding, huidkanker, een schimmelinfectie of een ongeluk kunnen haarfollikels definitief vernietigen. Op die plaatsen zal geen haar meer groeien, zelfs niet nadat de oorspronkelijke aandoening genezen is. Haaruitval door littekenvorming.

 terug naar boven

  oatmeal diet - body sugaring - auto huren - elektrische vouwfiets - permanent ontharen - haaruitval
haaruitval bij mannen haaruitval bij vrouwen haaruitval bij kinderen haaruitval allergie haaruitval door stress haaruitval door medicatie haaruitval door kleuring haaruitval chemo haaruitval ijzer vrouwen en haaruitval mannen en haaruitval kinderen en haaruitval haarverlies vrouwen haarverlies mannen haarverlies kinderen haaruitval kale plekken haaruitval jeuk hoofdhuid