dun haar dikker maken haaruitval vrouwen haarverlies stress stress haarverlies stress haaruitval dun haar behandeling

HAARUITVAL - KAALHEID - HAARVERLIES

 

HORMONEN & HAARUITVAL

Hormonale haaruitval mannen en vrouwen

Welke invloed hebben vrouwelijke en mannelijke hormonen op de haarconditie? Wat is de invloed van het schildklierhormoon? Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap, de menstruatie of de menopauze? Wat is de invloed van de anticonceptiepil? Haaruitval en hormonen.

 

NIEUWS HAARUITVAL

Hormonen en haaruitval

Hormonen zijn stoffen in het bloed die een grote invloed hebben op ons lichaam. Mannen en vrouwen hebben beide soorten geslachtshormonen nodig. Voor de puberteit hebben zowel jongens als meisjes in gelijke mate kleine hoeveelheden mannelijke en vrouwelijke hormonen. Tijdens de puberteit nemen bij meisjes de hoeveelheden vrouwelijk hormonen toe en bij jongens de hoeveelheden mannelijke hormonen. Ook na de puberteit regelen hormonen de lichaamsprocessen zoals het op peil houden van de huid- en haarconditie. Vanaf het 45ste tot 50ste levensjaar neemt de hormoonspiegel weer af.

Mannelijke hormonen en haaruitval

Mannelijke hormonen worden androgene stero´den genoemd. Voorbeelden zijn dihydrotestosteron (DHT), testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEA). De mannelijke hormonen hebben een grote invloed op het haar. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor de groei van lichaamshaar, zoals schaamhaar, baard-, borst- en okselhaar. Ook be´nvloeden de mannelijke hormonen het moment waarop de klassieke mannelijke kaalheid optreedt zowel bij mannen als bij vrouwen. Bij mannen is deze haaruitval te herkennen aan de kale kruin of de kale inhammen. Bij vrouwen vindt deze haaruitval over de gehele hoofdhuid plaats en zorgt ervoor dat de haardos zeer wordt. Alleen de voorste haarlok blijft intact.

Testosteron wordt bij mannen aangemaakt in de testikels en in de bijnierschors. Testosteron is verantwoordelijk voor de spierproductie en voor de groei van schaam- en lichaamshaar. Het hormoon DHT is verantwoordelijk voor de groei van de prostaat, de implantatielijn van het hoofdhaar op het voorhoofd en de groei van baard en lichaamshaar.

Bij vrouwen worden de mannelijke hormonen aangemaakt in de eierstokken en de bijnierschors. De normale hoeveelheid testosteron bij vrouwen is laag. Vlak voor de eerste menstruatie is deze hoeveelheid echter veel hoger wat de groei van schaam- en lichaamshaar tot gevolg heeft.

Bij vrouwen heeft een kleine verhoging van de mannelijke hormonen soms een sterke overbeharing van onder andere de romp, de armen, de benen en het gezicht (hirsutisme) tot gevolg. Hypertrichose wordt veroorzaakt door erfelijkheid, door gebruik van medicijnen of door een ziekte. DHT is verantwoordelijk voor het optreden van de klassieke mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica ).

Vrouwelijke hormonen en haaruitval

Van oestrogenen is bekend dat zij de groeifase van het haar verlengen. Van progestagenen is nog niet bekend welke invloed zij hebben op de haarconditie. Tijdens de puberteit zijn bij vrouwen de vrouwelijke hormonen in verhoogde mate aanwezig, waardoor de haarconditie meestal verbetert. Verandering van de hormoonhuishouding tijdens een zwangerschap, de menstruatie en na de menopauze kunnen invloed hebben op de haarconditie en een verhoging van haarverlies geven.

Schildklierhormoon en haaruitval

De schildklier scheidt het hormoon thyroxine uit. Schildklierfunctiestoornissen komen vaak voor. Men spreekt van een te snel of een te langzaam werkende schildklier. In beide gevallen kan tijdelijke haaruitval optreden. Naast haaruitval zijn er uiteraard andere klachten die kunnen wijzen op een schildklierfunctiestoornis, zoals nachtzweten, vermoeidheid, hartkloppingen of een gejaagd gevoel. Ook kunnen door een schildklierstoornis ronde kale plekken op het hoofd ontstaan. Deze haaruitval wordt alopecia areata genoemd.

Menstruatie en haaruitval

Tijdens de menstruatie schommelt het gehalte aan vrouwelijke hormonen. Vier dagen voor de menstruatie is er een hoge concentratie van oestrogenen in het lichaam; vlak voor en tijdens de menstruatie daalt het niveau sterk. De conditie van de huid en het haar kunnen hierdoor veranderen. Testosteron stimuleert de talgproductie terwijl oestrogeen deze juist remt. Dit kan tot gevolg hebben dat men een paar dagen voor of juist na de menstruatie last krijgt van puistjes of vet haar.

De anticonceptie pil en haaruitval

De anticonceptiepil bevat oestrogenen en progestagenen. Door het slikken van een anticonceptiepil met cyproteronacetaat kan het hoofdhaar bij vrouwen minder erg uitvallen. Ook is het mogelijk dat het aantal lichaamsharen afneemt. Het innemen van deze pil kent soms ook bijverschijnselen zoals depressiviteit, hoofdpijn, hoge bloeddruk en trombose.

Zwangerschap en haaruitval

Tijdens de zwangerschap is het gehalte aan oestrogenen verhoogd. Onder invloed van oestrogenen ziet de huid er beter uit. De levensduur van het haar zal worden verlengd en hierdoor zal haaruitval worden geremd. De beharing op het lichaam blijft in het algemeen onveranderd. Na de bevalling zal men die haren weer verliezen. Dit kan drie maanden tot wel ÚÚn jaar na de bevalling aanhouden. Wanneer borstvoeding wordt gegeven zal de haaruitval geleidelijker plaatsvinden. De hoeveelheid en conditie van de haren van de baby worden niet be´nvloed door de hormonale veranderingen bij de moeder.

Menopauze en haaruitval

Voor de menopauze is het gehalte aan oestrogenen vrij hoog. Na de laatste menstruatie daalt oestrogenen. Na de menopauze kunnen vrouwen meer last krijgen van haarverlies. Ook zal de haarconditie verminderen. Voorzichtiger zijn met verven en permanenten. De beharing op het lichaam wordt naar mate de leeftijd vordert minder.

Tips hormonen en haaruitval

Wanneer de haaruitval binnen een korte tijd sterk toeneemt, kan er een hormonale afwijking ten grondslag liggen. Een arts kan aanvullend onderzoek doen.

Wanneer er sprake is van haaruitval op de hoofdhuid in combinatie met haarverlies bij de wenkbrauwen of een van de andere klachten die gepaard kunnen gaan met een schildklierfunctiestoornis, kan een arts de oorzaak vaststellen.

Een verhoogde haaruitval en een verminderde haarconditie na een zwangerschap is niet tegen te houden.

Wanneer de klant na de menopauze naast haaruitval ook andere lichamelijke klachten heeft dan kan men op advies van een arts hormonen gebruiken.

Na hormonale veranderingen kan de haarstructuur veranderen, bijvoorbeeld van krullend naar steil.

 terug naar boven

  oatmeal diet - body sugaring - auto huren - elektrische vouwfiets - fietsdrager kopen - haaruitval
haaruitval bij mannen haaruitval bij vrouwen haaruitval bij kinderen haaruitval peuters haaruitval per dag haaruitval producten haaruitval remedies haaruitval roos haaruitval ijzer vrouwen en haaruitval mannen en haaruitval kinderen en haaruitval haarverlies vrouwen haaruitval zink haarverlies kinderen haaruitval tegengaan haaruitval test