dun haar dikker maken Finasteride kaalheid haarverlies stress finasteride shaaruitval chemotherapie haarstukje

HAARUITVAL - KAALHEID - HAARVERLIES

 

PROCES HAARUITVAL

Haaruitval is een heel normaal verschijnsel. U verliest elke dag gemiddeld zo'n 70 à 80 haren. Er is sprake van overmatige haaruitval als er bij u meer dan 80 haren per dag uitvallen en als de haardichtheid minder wordt. Het haar wordt dan ook fijner van structuur.

De oorzaken van haaruitval kunnen soms duidelijk zijn. Meer haaruitval komt vaak voor na een bevalling, bij bepaald medicijngebruik of tijdens een stressvolle periode en zelfs bij de wisseling van seizoenen. Met goede voeding, een aanvullende vitaminekuur en voldoende ontspanning zijn deze tijdelijke aanvallen van haarverlies snel weer verholpen.

 terug naar boven

NIEUWS HAARUITVAL

Die levensloop van een haar kent een groei-, rust- en overgangsfase.

 haarcyclus

Groeifase

Een haar wordt gemiddeld 5 à 6 jaar oud. In deze periode kan een haar onder normale omstandigheden vrijuit groeien. In deze fase zit de haarbol onderin de huid en blijft daar zitten tot de rustfase.

Rustfase

Na 5 jaar groei vormt er zich een nieuwe haar in de haarbol. De oude haar maakt zich los uit de huid en baant zich een weg naar buiten. In de haarbol vult de nieuwe haar die plek op.

In de rustfase vormt zich dus een nieuw haartje onder de bestaande haar, zonder dat de oude haar hierbij uitvalt. De haarbol gaat zelf ook wat mee omhoog, maar blijft wel in de huid aanwezig.

Overgangsfase

Nu laat de oude haar los en valt uit. Dit gebeurt ongeveer met zo'n 60 à 70 haren per dag. Het nieuwe haartje vormt zich een weg naar buiten en zal daar zo'n 5 jaar blijven zitten. De haarbol keert weer terug op zijn plaats en uw haar zal gezond verder groeien. In totaal vinden deze cycli zo'n 20 keer plaats in een mensenleven.

Haaruitval

Men heeft eindelijk ontdekt hoe haaruitval ontstaat. Iemand zonder haaruitval heeft soepel collageen, maar iemand met beginnende kaalheid heeft verhard collageen.

Het verharden van het collageen rond het haarzakje is een fenomeen dat samengaat met haaruitval. Het verhindert de goede inplanting van de wortel in de hoofdhuid. Het gevolg is dat het haarzakje steeds verder naar de oppervlakte van de hoofdhuid wordt geduwd, hetgeen er voor zorgt dat de haar vroegtijdig uitvalt.

Een gezond haarzakje is omgeven door zacht collageen en brengt een haar voort die circa 25 keer wordt vernieuwd; 25 cycli van circa 5 jaar. Voor een gezonde groei van de nieuwe haar nestelt het haarzakje zich na elke cyclus diep in de hoofdhuid in (nummer 1 in de illustratie).

Door een verstoring hoopt het collageen zich op en verhardt. Het haarzakje kan zich minder diep innestelen (2).

Bij elke cyclus wordt het haarzakje verder naar de oppervlakte 'geduwd'. Uiteindelijk is voortijdig haaruitval het gevolg (3).

Mogelijke oorzaken haaruitval

Erfelijkheid en haaruitval

Vooral het beeld van de moeder geeft een indruk van deze erfelijkheid. Sommige genen van de moeder worden doorgegeven aan het mannelijk geslacht.

Cafe´ne en haaruitval

Cafe´ne stimuleert de adrenaline en vermindert de opname van ijzer. Ook vergroot cafe´ne de calcium hoeveelheid dat het lichaam verlaat. Wat een negatief effect heeft op de haargroeihormonen. DÚcafe koffie is niet beter daar dit Theobromine en Theophyline bevat, wat hetzelfde negatief effect heeft als cafe´ne, nl. toenemende haaruitval.

Roken en haaruitval

Uit onderzoek blijkt dat roken het haaruitval versnelt. Men denkt dat rook de bloedvaten in de huidpapil en het DNA van de haarfollikel beschadigt. Bovendien wordt de haargroeicyclus verstoord met haaruitval als gevolg.

Voeding en haaruitval

Een prote´nearm dieet en een tekort aan magnesium, calcium, kalium, zink, ijzer, vitamines of minerale zouten zijn oorzaken voor haarverlies bij vrouwen en haaruitval bij mannen.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel is ook een negatieve factor met haaruitval als gevolg.

Alcohol en haaruitval

Alcohol verhoogt de productie van het hormoon prolactine, wat de adrenaline activiteit doet toenemen me een schadelijk gevolg voor het haar, wat leidt tot haaruitval.

Stress en haaruitval

Stress, te meten aan de hand van de temperatuur van de huid, gaat gepaard met het terugtrekken van bloed uit bepaalde delen van het lichaam en is zo een belangrijke oorzaak van haaruitval.

Ernstige infecties en haaruitval

Verhoogde lichaamstemperatuur kan tijdelijk extra haarverlies met zich meebrengen.

Pelade of mycose van de hoofdhuid. Hierdoor valt het haar in bosjes uit.

Te vast knotten, ontkrullen van haar kan het haar broos maken en doen afbreken.

Tenslotte kunnen niet goed functionerende schildklier, geneesmiddelen en anti-kankerbehandelingen een negatieve invloed hebben op de haargroei en zo haaruitval veroorzaken.

 terug naar boven

  oatmeal diet - body sugaring - auto huren - elektrische vouwfiets - permanent ontharen - haaruitval
haaruitval bij mannen haaruitval bij vrouwen haaruitval bij kinderen haaruitval allergie haaruitval door stress haaruitval door medicatie haaruitval door kleuring haaruitval chemo haaruitval ijzer vrouwen en haaruitval mannen en haaruitval kinderen en haaruitval haarverlies vrouwen haarverlies mannen haarverlies kinderen haaruitval kale plekken haaruitval jeuk hoofdhuid