dun haar dikker maken haaruitval vrouwen haarverlies stress stress haarverlies jongeren haaruitval haaruitval kind

HAARUITVAL - KAALHEID - HAARVERLIES

 

KANKER EN HAARUITVAL

Haaruitval door chemo bij kanker

De chemo die toegepast wordt bij patiŽnten met kanker kan haaruitval veroorzaken. Maar waarom gaat chemotherapie gepaard met haaruitval ? En kan haaruitval door chemo niet vermeden worden?

In bepaalde gevallen kan het een koelhelm de haaruitval na chemo bij kanker beperken. Toch is dat systeem vrij onaangenaam en niet altijd even doeltreffend.

 

NIEUWS HAARUITVAL

Behandeling kanker

Haaruitval na chemo bij kanker heeft geen fysiologische gevolgen, maar de psychologische gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Daarnaast is haarverlies een zichtbaar stigma bij patiŽnten die een behandeling tegen kanker ondergaan. Waarom zorgt kankerbestrijdende therapie voor haaruitval? Haarverlies is een neveneffect van chemotherapie. De chemo bestrijdt de cellen die zich snel vermenigvuldigen, maar de kankercellen zijn niet de enige cellen die zich snel vermenigvuldigen. Dat is ook het geval met de cellen van de haarzakjes die verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Dat zorgt voor het verlies van hoofdhaar en lichaamshaar. De haaruitval begint meestal twee a drie weken na de eerste kuur met chemotherapie. Het volume en de snelheid van het haarverlies wordt bepaald door de gebruikte moleculen, de dosissen, de duur en de frequentie van de chemo en de aard van het haar. Niet elke chemotherapie leidt tot haarverlies. Sommige chemotherapieŽn richten zich namelijk op andere eigenschappen van de kankercellen.

Hoofdhuidkoeler tegen haaruitval door chemo

KankerpatiŽnten die in ziekenhuis De Tjongerschans worden behandeld met chemo tegen kanker, kunnen tijdens de chemokuren een behandeling ondergaan die haaruitval sterk vermindert. Een half uur voor de chemo krijgen de patiŽnten een hoofdhuidkoeler op, die het hoofd helemaal omsluit. Koelvloeistof met een temperatuur van min 5 graden Celsius maakt de bloedvaten in de hoofdhuid zo koud dat de chemo de haarcellen niet of moeilijk kunnen bereiken. Haaruitval door chemo wordt dankzij de hoofdhuidkoeler tot een minimum beperkt..

Hoewel het effect van de hoofdhuidkoeler afhankelijk is van de soort chemotherapie, blijkt uit onderzoeken dat tot dusver zestig tot tachtig procent van de gebruikers tevreden is over het resultaat. In Frankrijk, BelgiŽ en acht andere Nederlandse ziekenhuizen wordt de hoofdhuidkoeler al met succes ingezet om haaruitval door chema te beperken.

Het haarverlies na chemo bij kanker is van voorbijgaande aard. Het haar begint opnieuw te groeien als de behandeling is stopgezet. Soms krijgen de haren een andere kleur en textuur.

Bepaalde geneesmiddelen die men bij de behandeling van kanker gebruikt, zijn giftiger dan anderen voor de haren. Het gaat om cyclofosfamide, actinomycine, doxorubicine, paclitaxel en vincristine.

De Stichting tegen Kanker (www.kanker.be) lanceert een gratis infoboekje Schoonheidstips voor Mensen met Kanker die chemo nodig hebben. Je verneemt hoe je je kan voorbereiden op mogelijke neveneffecten bij de behandeling van kanker, zoals haaruitval, broze nagels of rode vlekken op de huid.

 terug naar boven

  oatmeal diet - body sugaring - auto huren - einmaleins lernen - elektrische vouwfiets - permanent ontharen - haaruitval
haarverlies bij mannen haarverlies bij vrouwen haarverlies bij kinderen haaruitval chemo haaruitval kanker haaruitval hoofdhuidkoeler haaruitval kanker kinderen haaruitval roos haaruitval ijzer vrouwen en haaruitval mannen en haaruitval kinderen en haaruitval haarverlies vrouwen haaruitval zink haarverlies kinderen haaruitval tegengaan haaruitval test